提提你

【你知道嗎?】使用恆生中大聯營卡簽,恆生會把0.3%簽賬額撥歸中大大學基金。支援中大!(非廣告)

【00. 聰明消費攻略:用信用卡買野】 (呢張信用卡回贈多中大信用卡1.5倍)
【01. 搵銀攻略】
【02. 投考政府工資訊目錄】
【03. 科目資訊平臺】
【04. 開銀行戶口】大學生必備,教你賺盡超過$800回贈:

Thursday, August 15, 2019

開立恆生銀行戶口,教你拎盡超過$800回贈

第一步:
經此連結登記:https://www.hangseng.com/zh-hk/personal/banking-services/referee-form/?refcode=LLOVGJ

解說:經此連結登記,即代表admin是你的推薦人,你會獲得額外$50 現金回贈。如你不想受admin推薦,你可問你相熟的同學取推薦連結/推薦碼。 你若沒有推薦人,即不能得到出額外的$50 現金回贈。

此現金回贈由銀行提供,並會於2020年3月31日或之前存入你的銀行戶口。


第二步:
Green Banking開戶日起60日內登入恆生個人ebanking及選用e-statement及e-advice。

解說:當你收到銀行戶口的電話密碼或櫃員機密碼後,你可登上恆生銀行網站登記網上銀行。登記後,你可登入自己的網上銀行帳戶,在左欄選「客戶服務」->「更改戶口資料」->「戶口名單及設定e-Statement/ e-Advice」。之後在右欄「收取e-Statement/e-Advice」加剔。
完成此步驟,可得$150信用卡cash dollar。此現金回贈由銀行提供,並會於2020年1月31日(9月30日前開戶)/2020年4月30日(12月31日前開戶)或之前存入你的信用卡戶口。

第三步:
在信用卡發出之日期起計60日內,憑卡簽帳$1000、登入恆生個人ebanking及選用e-statement及e-advice。

解說:所謂的信用卡發出日期是指在痴著信用卡封信上面個日期,而唔係你領卡/收到卡的日期。要簽夠$1000其實非常容易,如果你日常消費冇咁多,你可以拎黎:
(1) 交電話費/寬頻上網費 (我用CMHK同HKBN都可以經他們公司的網頁交費/增值,留意係可以預繳之後的費用)或
(2) 去便利店買郵票/儲值卡(如TAP and GO)或
(3) 真係冇野買,你pm admin,admin再教你0成本拎回贈。
完成以上$1000簽帳及登入恆生個人ebanking及選用e-statement及e-advice,可得$150信用卡cash dollar。此現金回贈由銀行提供,並會於2020年1月31日(9月30日前批卡)/2020年4月30日(12月31日前批卡)或之前存入你的信用卡戶口。

第四步:
完成第二及第三步,拎多$100 cash dollar。

解說:冇野要做,此現金回贈由銀行提供,並會於2020年1月31日(9月30日前開戶/批卡)/2020年4月30日(12月31日前開戶/批卡)或之前存入你的信用卡戶口。


第五步:
(如果有返part time)使用恆生呢個新戶口出糧(以自動轉賬方式),在2020年3月31日前有出糧金額超過$5000的出糧記錄就可以。

解說:如果你係新入職,你入職時填出糧戶口可以填呢個。如果你已在職,就要通知人事部轉出糧戶口,一般填張form就可以轉到,唔太麻煩。
1次合資格的出糧記錄有$50cash dollar 或 2次或以上就$100 Cash dollar
此現金回贈由銀行提供,並會於2020年5月31日之前存入你的信用卡戶口。

第六步:
首次登記恒生為轉數快預設收款銀行。

解說:「轉數快」係香港金融管理局(姐係官方)推出的支付平台,方便平時你夾錢比朋友。登入ebanking 之後,你可以選左欄「P.P支付平台」的「轉數快登記」。選合適的方法,並設定恆生銀行戶口為你的預設收款戶口。預設收款戶口要keep 到2020年3月31日。回贈是$50 cash dollar (首三千名)。此現金回贈由銀行提供,並會於2020年3月31日之前存入你的信用卡戶口。

第七步:(8月至12月每月一次)
使用恒生Mobile App登入一次

解說:通過google play / app store download 恆生個mobile app,並登入一次就ok。回贈每個月$10 cash dollar (12月有$20 cash dollar),每月3000名,此現金回贈由銀行提供,並會於2020年3月31日之前存入你的信用卡戶口。


第八步:(8月至12月每月一次)
通過轉數快收款或付款/二維碼 (QR Code) 收款 / 付款/智能助理H A R O對話轉賬

解說:最快的方法:登入恆生mobile app/網上銀行,用轉數快轉帳$100或以上(自己過比自己其他戶口,而戶口可以係支付寶/wechat pay之類)。回贈每個月$10 cash dollar (12月有$20 cash dollar),每月3000名,此現金回贈由銀行提供,並會於2020年3月31日之前存入你的信用卡戶口。

第九步:(8月至12月每月一次)
網上繳付賬單

解說:登入恆生mobile app/網上銀行,網上繳付賬單$100或以上(例如交學費/電費/煤氣費/電話費等)。回贈每個月$10 cash dollar (12月有$20 cash dollar),每月3000名,此現金回贈由銀行提供,並會於2020年3月31日之前存入你的信用卡戶口。




想得到最新資訊?Like我地個page!

如有問題想問,不如直接pm「中大資訊」,覆得快好多。