提提你

「See You 食乜好」: http://eat-it.cuhkinfo.com

Tuesday, September 22, 2015

報失攻略..

唉. 希望大家唔洗用到呢個攻略,但照整出黎比大家用著先....小心自己財物..唔好好似admin咁黑仔。

在中大校園內遺失:先致電3493 7999 通知保安組,查看是否有人拾獲

報失先後:
1. 八達通 2266 2266(若有自動增值的,應排在第一,否則可排第二。因為你不須報失後三小時後的損失)
2. 信用卡/提款卡 次序應該信用卡先 (恆生: 2836 0838 可於同一電話報失提款卡。補領信用卡:$100四個工作天後掛號到你住址;提款卡$50兩星期內,非掛號。)在報失時可同時通知銀行自己遺失身份證,銀行會幫你做記錄,以免有人手持你的身分證到銀行白撞。
3. 報案:若就近有警署,可到警署報失,但若沒有,你可在網上報失:https://secure1.info.gov.hk/police/eforms/lost_property_tc.htm  報失form submit 之後你唔會再睇到detail,所以submit 前可printscreen 自留副本。在submit後有人處理,你就會收到confirmation, 顯示邊間警署負責,及參考編號。
身份證須要補領 ($370)(14天內去出「行街紙」): http://www.gov.hk/tc/apps/immdicbooking.htm

4. 學生證 3943 8507 之後去WMY 8/F 填form補領- $130
想得到最新資訊?Like我地個page!

如有問題想問,不如直接pm「中大資訊」,覆得快好多。

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...