提提你

Sunday, January 17, 2016

add drop注意事項



1.  add drop 分兩種
e-add drop : 可通過CUSIS 進行add drop
1月13日(星期一晚上8時30分)至1月19日(星期日晚上8時30分)
paper add drop :直接到有關辦公室或學系,以書面形式進行add drop
1月20日至23日及1月31日辦公時間 
除非有特別理由,否則能夠在cusis做的 add drop一般不能在paper add drop期間進行。
paper add drop: 通常處理要add drop consent 的課程、申請修讀不符合修讀條件的課程、修讀研究院科目、必須完成畢業要求的科目。

2019-2020學年特別add drop
2月17日2030 - 2月23日2030
本科課程(沒有add drop consent) -> 通過CUSIS進行

本科課程(有add drop consent)及研究院課程 -> 發電郵到course offering dept 申請

學士後教育文憑課程(PGDE)只可Drop -> 發電郵到教育學院申請


2. e- add drop 期注意事項
a)已成功add,而你又不想讀那一科:請盡早drop掉。推己及人,到最後一刻才drop出來的人,設身處地諗諗。

b) 在waiting list 而你又不想讀那一科:請盡早drop掉,理由同上;此外,waiting list機制在e-add drop 期間是自動運行的。只要那一科有位,在若干時間內(少於三十分鐘內)就會把waiting list 中排在前面相應位置的同學補上。所以唔想「被修讀」的話,就要及早退掉。每年都有幾個咁樣既學生,去到sem尾先知原來自己搞左d咁既野出黎。

c)在waiting list 而你又想讀那一科:你要好似check股票咁樣check著個市,睇下自己有冇排前到。如果你的排名太後,而且又預期自己不可能排到的話,請及早轉其他科;如果你的位置尷尬,例如wait 第四、五的話,你就要考慮風險,睇下搏唔搏。一旦你drop了的話,再add回就要排隊尾。所以諗清楚先好做野。

d) 所有人注意:在進行任何action 之前,你要睇清楚先好按confirm/finish/etc.
(真人真事,勿恥笑)我o係 year 1 時,就係因為冇睇清楚,一下就wait 左十幾科要drop consent 的科......當然自己drop唔到.....第二日去office搵班大嬸幫手搞,俾人笑到面都黃=-=

e ) 所有人注意:在完成任何action 之後,你要去番my class schedule 睇番自己係咪真係add drop swap左。年年都有幾位仁兄,被勝利沖昏頭腦,去到sem尾就頭痕。

f) 一般學位波動比較大的時間:add drop 開始時、上課後、add drop結束前。

g) final year 注意:對多次自己係咪已經fulfill哂自己畢業要求。唔好哂錢哂時間「被defer」。

3. 操作(直接copy 自官方網頁)

學生可利用以下系統功能作出選科或科目更改。

l       加選  :
(add)
在科目表內選取科目,按‘Validate’核實修讀條件,然後按有關步驟完成選科。


l       退選  :
(drop)
在已選科目中選擇擬退選科目,按‘Drop Selected Classes’及 Finish Dropping’確認。


l       交換  :
(swap)
利用‘Class Search’選擇擬加選科目,然後在已選科目中選擇擬退選科目,按‘Finish Swapping’確認交換。


l       改動  :
(edit)
如學科包括多於一節導修課堂(例:TUT01TUT02)而學系准許學生自行更改導修課,在有學額的情況下,學生可利用‘Edit’系統功能更改導修課堂。



以上資料整合自RES網頁,及個人經驗





想得到最新資訊?Like我地個page!

如有問題想問,不如直接pm「中大資訊」,覆得快好多。