提提你

Friday, April 8, 2016

暑期課程(暑sem)

updated at 2020/03/27 15:44

簡介
暑sem是sem1 和sem2 以後的一個sem。與sem1 sem2不同的是,學生可自行選擇修讀與否。一般用途是給final year 不夠credit 畢業但又不想defer的同學追credit 、又或想sem 1 sem2 輕鬆d讀少d既同學fulfill requirement、又或讓同學充實暑假生活(呢個先係正解,好似係)。

REG科方法
如正常REG科一樣,可參中大Reg 科攻略
REG 科時間:4月27日至4月29日
(shopping cart 開放時間:2020年4月15日)
有關waiting list:在reg科時間結束之後,waiting list 就會刪除。如要take某一科就要在add drop 時間再take(如有位)。


ADD DROP時間
待定

有add drop consent 的科目:學生應於首個教學星期內向有關學系遞交填妥的「大學暑期課程選課/改選表」,並必須獲學系批准才可加/退選有關科目。

學分規定
暑sem 唔可以讀超過6 credit
全學年計,總學分 唔可以超過39學分(新學制)

申請爆Credit
 爆Credit Form在此:
必須於?前將已獲批准之申請表交回註冊及考試組。 

以上資料均為2020用。





想得到最新資訊?Like我地個page!

如有問題想問,不如直接pm「中大資訊」,覆得快好多。