提提你

Tuesday, March 5, 2019

【政府工】關於面試的常見問題

1. 收到interview invitation 之後,我可以改期嗎?
你可以試試以電郵或以電話形式要求改期,但未必能夠100%保證能成功改期。你在要求改期時,必須有合理的原因,並能在需要時提供相關的證明文件(i.e. 唔好講大話)

一般而言,合理的原因包括,與其他grade的面試日子相撞、與某些考試的日子相撞、要就醫(例如做手術)、在外地未及回港(最好係做正經野)之類。

有需要改期就要盡早改,唔好等最後一秒鐘先改,人地未必受理。Be considerate!

2. 我是海外考生,我要如何面試?
你可選擇到港面試,亦可選擇到就近的香港經濟貿易辦事處進行視像面試。 (EO)

3. 我要著咩去考?我見有d常秘著到好誇張(如下圖),我係咪要跟先可以突出自己?

利敏貞的圖片搜尋結果

不可。要著正裝。Full Suit。


不斷更新



想得到最新資訊?Like我地個page!

如有問題想問,不如直接pm「中大資訊」,覆得快好多。