提提你

「See You 食乜好」: http://eat-it.cuhkinfo.com

Wednesday, July 24, 2013

新生常犯錯誤練習

校巴篇
- 上校巴時,想拎八達通拍卡
- 想落校巴時,按鐘
- 想落校巴時,高呼「XX有落」(至少坐1a,1b,2不要這樣叫....頭盔 : P)
- 目的地是本部,而在總站上四號校巴
- 在熱狗巴裡面,一定要走到中門才落車 (前門中門皆可上下車)
- 坐8號巴去火車站
- 中大沒有一條校巴路線叫做G BUS...(Global Business ?)

學系篇
- Computer Science 幫我整電腦
- 哲學讀完會痴線?
- 喂,英文系,讀哂莎士比亞未?
- 喂,中文系,呢個字點讀?
- 喂,中文系,呢個字點寫?
- 喂,中文系,第時做老師呀?
- 中文系學生點解唔著長衫番學?
- 歷史系學生死背就得?
- 喂,medic,我咩病?
- 喂,medic,我感冒,開藥比我食~~
- 喂,fine art, 幫我畫幅畫等我拎去賣
- 喂,BBA,有冇貼士買邊隻股票?
- 喂,人類學,外星人是咪有兩隻角?
- 喂,數學系,計下幾錢    (by  Reading Hui )
- 喂,會計系,計下幾錢
- 喂,法律系,香港法例第159章第46條咩黎既?  (by Wang Le)
- 喂,中醫系,我食咩可以長命d ?
- 喂,傳理系,遲d 是咪可以o係電視見到你?
- 喂,體育系,今晚鏝對軌邊隊win?
- 喂,歷史系,唐太宗發明活絡油對後世有咩影響?
- 喂,宗教研究,你第時出嚟做神父?
- 中國語文及文學系  (中文系全稱為中國語言及文學系)
-社會學系 =/= social work

(還有太多太多)

圖書館篇
- 圖書館入閘嘟了一聲就大力的衝過閘門(男生的弟弟/寶貝注意)
- 圖書館借書之後,叫職員蓋到期日(職員不(一定)會蓋到期日,因為中大圖書館的書根本就沒有一個一定的到期日)
- 眼看要借很多本書,然後只挑了六本去借。(中大圖書館借書上限好像是50本,本科生程度)
- 圖書館閘機是拍卡的。

體育篇
- 買了PE衫,順手買埋PE褲(PE褲其實很透,女生注意;PE褲是深色的就可以了,中學PE褲足可勝任)
- 唔申請gym卡都入到gym (好似係)

樓宇篇
- 蒙民偉樓不是蒙民偉工程大樓的簡寫
- 邵逸夫堂不是逸夫書院的地方
- ERB ELB不同。ERB是蒙民偉工程大樓,ELB是利黃瑤璧樓
- ERB 同 ELB 是不是相鄰呀?ERB 在右所以是R,ELB 在左所以是L? (錄自CUHK Secret)
- 如何進入陳國本樓? (信和樓/王福元樓)
- 賤標是不是某教授(XX標)的花名? 
- 嶺南場是在嶺南大學? (嶺南場是位處崇基學院的運動場,火車站一出關就到)
- 39區係咪有外星人架?

書院篇
- 「石內卜:新亞加十分」? (這是霍格華茲,不是中大)
- 崇基
- 崇基學生全部基督徒?
- 聯合是咪聯合醫院/聯合出版有關係? (有,個名有關係,除此之外,沒有)
- 逸夫畢業生易D入TVB ? / alt. 王維基唔請逸夫畢業生?(雖然王維基係UC的)
- 崇基好多船? (崇基有錢,但唔派出黎,據說盈餘13億)

canteen篇
- UC can 好high class 好好食。 X
- Canteen 星期一至五菜式:東京去到墨西哥+豬扒飯 (同一樣野)
- staff can 係咪學生唔可以入去架?  (學生都可以入去食,但部分staff can 教職員免加一/優先)

其他篇
- YIA/ WMY 扶手電梯長期可以用    (info day / O day 可能係;然後開左學之後就會有1-2 條用唔到......)
- 入大學一定有宿。 (對於內地生/外地生,這是正確的,至於本地生.....We Are SHAW... we don't have hall ....)
- 中大校歌係咩?  (根本沒有)
- 諮詢期 =/= 思春期  (請注意正音)
- 所有科都係用中文上堂?



感謝各位指正,分享,本文將不時更新不斷更新
本文部分內容引用:https://www.facebook.com/CUHKSecrets/posts/756012237836227
想得到最新資訊?Like我地個page!

如有問題想問,不如直接pm「中大資訊」,覆得快好多。

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...