提提你

Saturday, September 15, 2018

【政府工攻略】報名階段常見問題

1. 我一次過報晒咁多個(AO/EO/ATO/...)係咪會冇咁好?
其實真係冇咁好。因為到你interview既時候,個interview panel係會睇到你報左d咩。你報晒,無錯機會係多左,但係亦顯出你冇咩誠意。EO interview時成日都會問你有冇報其他grade(明知故問),有d interviewer 甚至會追問你其他grade面試情況點樣。呢個時候,其實你答都答得幾尷尬。而家你咩都報晒既話,咁你自介既時候,講你有幾適合呢份工,你有幾想做,其實都係冇咩說服力。我點知你去到第二個grade面試時又講埋d同樣既野?
當然,呢個未必實質直接影響你既面試成績,但都幾可能會影響考官對你既印象。
每年都有神人拎到兩三個grade 既offer,但神人有幾多個?你係唔係神人?所以,admin建議你認清自己實力/要求,收窄範圍,唔好大包圍。(英文極差:唔好報AO;唔想外派:唔好報ATO;唔想做到嘔泡:唔好報LO)

2. 咩post最有前途?
好老實講,可以入到政府都已經唔錯。若然你真係想好好地發展,咁選擇AO>ATO / MSO > EO。AO人工高,升級也較容易升到首長級,當然你的能力也很重要(聽過有些人能力不足,做了3年就再見)。ATO/MSO 發揮的空間較多,即使現在的起薪不及EO,但發展得比EO好。至於EO,由於近年聘請了大量EOII,因此要升EOI要等較長的時間。不過儘管如此,EO的人工還是吸引的。

3. 讀咩科先最有機會有offer?
其實係睇人唔係睇科,只要show到你語文能力好,有管理能力、應變能力,視野夠闊,諗野全面,人地就會覺得你係suitable candidate,就會比offer你。不過你讀既科係會影響你既人,例如諗法、視野,對某d課題既熟悉程度,呢d都會影響你面試既表現。

4. 報政府工定係私人公司的工好?
經常會見到政府中人離任到私人公司做,為什麼呢?一來因為政府工比較沉悶,好多時都係要做日常事務性的工作,相比私人公司,少一點發揮的空間。有野心有能力的人,自然不甘安於此,他們會選擇更有挑戰性的私人公司工作。另外,也從實際處想,如果私人公司offer的人工比政府高,那你自然就會去私人公司。不過私人公司在升遷方面的競爭極大,這一點要留意。

5. 我報名時報的學歷、工作經驗是否要有證明也可寫?
是,因為當你進入面試階段時,你需要提供有關證明文件的正副本。

6. 報名期結束之後,我可以再更改填報的個人資料嗎(包括學歷、工作經驗等)?
可以,一般你面試時,職員都會讓你核對你填報的資料。若你有任何更改,便可在該表格上更改並加簽。

返回【政府工系列】目錄



想得到最新資訊?Like我地個page!

如有問題想問,不如直接pm「中大資訊」,覆得快好多。