提提你

Saturday, September 1, 2018

SBUS 1000 與校巴對話

(案:本「課程」與校方無關,你並不會因完成這個「課程」而得到任何的學分。答案為建議答案,是admin的意見,如果你有更好的看法,歡迎提出。)

相關貼文:
如何到達各大樓:http://cuhkinfo.blogspot.com/2013/07/blog-post_9736.html
校巴:http://cuhkinfo.blogspot.com/2013/07/blog-post_26.html

1. 我冇帶學生證,係咪唔可以坐校巴?

2. 我要落車洗唔洗按鐘,或者洗唔洗嗌「有落」?

3. 我在康本,而家係上課天既11:30。我拎著個大行李箱想去陳震夏宿舍,而家我見到有架4號巴,我上唔上好?

4. 我在大學站,而家係上課天8:20,我要上ugym上PE,我應該坐咩車上?

5. 我在大學站,而家係上課天11:20,我要去lady shaw building上堂,我應該坐咩車上?

6. 我在大學行政樓,而家係上課天12:00,我想落大學站,我係咪可以見到校巴就上?

7. 我在新亞,而家係上課天11:20,想去med can,應該坐咩車?

8. 我想去馮景禧樓,但我上左1A車,咁我應該邵逸夫堂落車,定係大學行政樓先落車?

9. 我在崇基三兄弟,而家係上課天11:13,我想去李兆基樓上堂,應該坐咩車?

10. 我在大學站,而家係非上課天12:12,我想上ugym,應該坐咩車?

11. 我在李兆基樓,而家係上課天21:10,我想落火車站,應該坐咩車?

12. 我在大學站,要坐1A上Ugym,而家得番企位,我應唔應該企入d?

13. 我在YIA上完堂,之後要上新亞人文館上堂,我應該行上UGYM站等車,定行落康本站/大學站等車?

14. 我在大學行政樓,而家係上課天的11:35,我要急住落火車站。而家我見到有架8號開過黎,我上唔上好?

15. 我在大學站的校巴站,前面有兩個人排緊隊,咁我應該係排A位置,定係B位置 ?




答案:

1.
唔係。在一般情況下,坐校巴不必出示學生證。

2.
唔洗。一般情況下,校巴會站站停。(在後山除外)

3.
不上。因為四號巴只有「不設企位校巴」,所以你不應攜戴大型行李上車。你可以等多十分鐘,等3號巴。

4.
1A。雖然2號都可以上去到ugym,但係2號巴數量有限,應盡量比需要上山頂的同學坐。當然,上ugym其實都可以行。

5.
1A。因為只有每小時00同45分開出的2號巴會停邵逸夫堂。

6.
理論上係可以。不過如果上左八號就有排兜。

7.
施主,行路把啦。你可經MMW(蒙民偉樓)快速到達med can.


8.
邵逸夫堂,因為路程比較短。

9.
行落去cc lib旁邊的校巴站坐5號巴。

10.
理論上,你可以坐H車。但H車好多人坐/等,所以建議你方便的話慢慢行上去。

11.
理論上,你可以去大學行政樓坐N車,但N車夜晚去到行政樓通常都爆,所以建議行落山。

12.
admin的意見是,不要企太入,因為企太入,到時落車會比前面好多同學頂著,大家逼黎逼去也不是理想。admin的做法是,企去後門度,然後企落一級,唔好頂著後面同學企入去。開車時,再行番上一級。

13.
行上去會好d。因為好多車都會經UGYM(雖然好多都坐到好滿),但上到車的機會比行落去大。

14.
8號會再兜去後山。所以急就唔建議上。

15.
A位置。因為排B位置的話,條隊會排得太長,有時會去到大學站出口,阻著其他人。


——
成績
錯0-1題:A
錯2題:A-
錯3題:B+
錯4題:B
錯5題:B-
錯6題:C+
錯7題:C
錯8題以上:去再培訓啦好嗎?http://cuhkinfo.blogspot.com/2013/07/blog-post_26.html






想得到最新資訊?Like我地個page!

如有問題想問,不如直接pm「中大資訊」,覆得快好多。