提提你

Saturday, February 2, 2019

【政府工】AO prelim interview詳解

AO prelim interview board有四個人。四個人都係AO出身的,chairperson來頭就猛啦,做左AO 34年,官至常任秘書長,首長級薪級表第8點,人工每月$281750-$290150。你見政府搵個咁高級的官招呼你,你就知呢壇野有幾嚴格,政府對呢壇野有幾重視。

其他幾個board members係咩來頭,考生大概唔得閒去理,因為入到去問題一波接一波,你會應接不暇的。

面試程序
1. impromptu speech 2. 追問

Impromptu Speech
- 這是什麼?
impromptu Speech是即場演說。在準備室你會有機會從三個信封抽出其中一個,信封內又有三條題目,任選一項作演說。演說可以有草稿,演說時是坐著的。演說是用英文說的。

- 準備時間
在備試室準備五分鐘,準備好才到考室見panel。

- 演說時間
三分鐘,會計時,時間夠panel就會stop你。

- 演說內容
三條題目都是政策的難題,方向涉及本地、國際及道德。所謂的難題就係推行左好耐都推行唔到的政策,所以你的演說要講明而家點解會推行唔到,同埋有d咩解決方法。就算你唔講,佢到時都會追問。例如「電子道路收費」呢個政策有逼切性,但好多年都推唔到。

- 演說架構
三分鐘話長唔長,話短唔短。
簡介 - 20秒 (開場白,大致講講你要講咩內容)
政策內容 -30秒-45秒 (政策對象/會在什麼地方實施/其中的一些重要的細節?)
為何要推行 -30秒-45秒 (必要性?迫切性?)
推行時的困難/不足  - 30秒-45秒 (持分者的阻力?冇錢?)
你的看法/建議- 30秒-45秒
戴頭盔及結束語 - 10-20秒 (你的看法/建議有什麼不足?有什麼展望?要等咩條件先可以做到)


追問
追問的內容涉及你的演說及其他問題。但問題的方向包括:
1. 你先前回答的漏洞
2. 解決方法 (要對準問題,方法要創意,但唔好離地或有機比人插)
3. 推行的困難  (要全面,考慮不同的方面)

追問的範圍好廣泛:
例如
1. 丁屋政策
2. 特朗普退出巴黎協定
3. 改善家庭長幼關係

中文問就中文答;英文問就英文答。範圍廣泛。

AO面試分享[影片]:https://www.facebook.com/infoCUHK/videos/805735033170818/


返回【政府工系列】目錄



想得到最新資訊?Like我地個page!

如有問題想問,不如直接pm「中大資訊」,覆得快好多。